För snabba att döma

Jag går in i omklädningsrummet på jobbet. Dom ber mig stänga dörren efter mig. Jag gick inte in sist och var därmed inte den som lämnade den öppen, men jag har inget problem med att stänga dörren ändå så jag säger inget om det. När jag sedan får stå och lyssna på deras samtal i några minuter om att jag inte byter om och därmed inte behöver tänka på att stänga dörren efter mig osv så blir jag irriterad. Jag ångrar att jag inte sa något om att det inte var jag men orkar inte gnälla över det.

Men det får mig att inse hur snabbt vi dömer efter vad vi tror att vi ser. Dom såg bara att jag kom in, dom såg inte den tjej jag samtidigt mötte i dörren och som var påväg ut. Därför fick jag "skulden" för att dörren var öppen.

Jag tänker att vi kan lära oss mycket av det här. För det här gäller ju inte bara en öppen dörr, det här gäller allt i livet. Folk pratar om att man snart inte törs öppna munnen för att man riskerar att trampa någon på tårna. Jag tänker att man generellt kan ändra inställning, man behöver inte döma utifrån just precis det man ser, det kan ju finnas så mycket annat bakom. I överlag tycker jag att man kan ha en mer öppen inställning till att alla människor tycker, tänker och reagerar olika. Man behöver inte hålla med varandra, men man kan acceptera att det som är rätt för mig inte nödvändigtvis behöver vara rätt för någon annan.

Vi vet aldrig om det vi ser verkligen är det som händer. Vill vi prata om något kan vi göra det med ett öppet sinne. Vi behöver inte vara så bestämda i våra åsikter gentemot andra. Självklart ska vi stå upp för det vi känner, men vi kan göra det på ett snyggt sätt, och acceptera att alla inte lever samma liv.

Som ett exempel:
Ibland säger någon "var glad att du inte har några barn, så du får sova på nätterna!". Den här personen vet ju inte att jag ligger sömnlös just på grund av att jag inte har några barn. Den här personen skulle istället kunna säga något om att man sover dåligt när man har små barn och helt utelämna att det är något jag borde vara glad över att slippa. Då kan vi föra ett samtal om sömnlösa nätter med småbarn utan att någon blivit trampad på tårna.

1 Em:

skriven

Mitt i prick!💓💓

2 Em:

skriven

Mitt i prick!💓💓

Svar: 💕💕
Vår väg till ett barn

Kommentera här: